מוזיאון "בית ראשונים"
בית ראשונים בהרצליה בא להנציח את מפעלם ואת חייהם של הראשונים במשך כמחצית היובל, החל מ-1924 ועד קום מדינת ישראל, עת התפתחה המושבה החקלאית במהירות והייתה ליישוב עירוני גדול. סיור בחדריו ובתצוגותיו של "בית ראשונים" מחזיר את המבקר אל ימי הבראשית של הרצליה.


 ראשית בניין המוזיאון


"בית ראשונים" שוכן באחד הבתים הראשונים שנבנו במושבה הרצליה בשנות העשרים, על-ידי ברוך ושרה צ'יז'יק. האגרונום ברוך צ'יזי'ק נמנה על אחת המשפחות הנודעות של היישוב העברי בטרם מדינה. הוא היה הבן הבכור של שמואל זנויל ובריינה צ'יזי'ק, שעלו ארצה בראשית המאה העשרים והתיישבו במושבה מנחמיה. אחותו ואחיו נפלו במערכות ישראל לפני קום המדינה: שרה צ'יזיק בתל-חי ואפרים צ'יזיק בחולדה.


הבית המקורי, בן ארבעה חדרים וגג שטוח  בשטח של  80 מ"ר - בתכנונו של האדריכל ריכרד קאופמן - נבנה בשנת 1925 בראש גבעה בשטח בן 10 דונם שרכש צ'יז'יק. התגוררו בו שרה וברוך וילדיהם אמנון ונעמי. הבית משקף את גידולה של המשפחה. קומה שנייה נבנתה  עם הרחבת המשפחה - נישואי הבת נעמי לעזרא איילון והולדת בנותיהן טל ועפרה. הבית הוסיף וגדל ושימש גם למגורי הדור השלישי, עם נישואי הנכדה.

ברוך ושרה צ'יזיק נמנו עם ראשוני המתיישבים בהרצליה. ברוך היה אחראי לנטיעת פרדסים במושבה הצעירה, הדריך פועלים בעבודות חקלאיות, וטרח כל העת לכתוב מאמרים ועבודות מחקר בבוטניקה ובנושאים חקלאיים. מפעל חייו – כתיבת אנציקלופדיה בוטנית בשם "אוצר הצמחים". את חצר ביתו בהרצליה הפך לגן בוטני הקיים עד היום.


 
ברוך ציזיק ליד ארז הלבנון 


בשנות השלושים, חלק מהשטח נמכר ע"י המשפחה ונשארו 6.5 דונמים. בשנות השמונים, לאחר חלוקת השטח, נבנו בחלקו הדרום-מזרחי בנייני דירות, ושאר 5 הדונמים,  הכוללים את בית המשפחה והגינה, הועברו לרשות עיריית הרצליה בשנת 1986. 

חברת "משך ראשונים" הגתה את הרעיון של הנצחת מייסדי הרצליה וראשוניה על-ידי הקמת מוזיאון מתאים. לאחר שיפוץ והשקעת כספים על ידי עיריית הרצליה וחברת "משך ראשונים" הותאם הבית למטרתו, ובספטמבר 1988 נחנך בחגיגיות רבה.


הבית ממוקם במרכז הרצליה, ברחוב הנדיב 8, בקרבת בית העירייה. שטחו כיום כ-370 מ"ר.
בבית שוחזר חדר כפי שהיה קיים בביתם של ברוך ושרה צ'יזי'ק, המרצפות מקוריות והריהוט בן התקופה. החפצים והכלים – כמו שהיו פעם.


ועוד ב"טעם של פעם": חדר מיוחד מוקדש ל"כלים של פעם" – בבית, בחצר, בעבודה. ממקרר שבתוכו הונחו גושי קרח ועד פנסי נפט ומכונה לייצור סודה שפעלה בקיוסק מקומי. את החדר הזה הקים ומטפח דן גדלין, בן לדור המייסדים.
עוד כוללת התצוגה במוזיאון את דגם המושבה בשנות השלושים ונושא המים שהעסיק את תושבי המושבה הצעירה, את תוכניתו המקורית של האדריכל ריכרד קאופמן למושבה הרצליה מאמצע שנות העשרים, תיאור העבודות הראשונות של תושבי הרצליה: ייבוש הביצה, חקלאות, בניית מגדל המים, מסמכים תעודות ותמונות על אירועים באותן שנים, על חיי היום-יום, תרבות, חינוך ועל פעילות ה"הגנה" (לרבות ההעפלה בחופי הרצליה).



בית ראשונים מושך מבקרים מהרצליה ומחוצה לה, כולל תיירים. כן הוא מארח מדי שנה אלפי תלמידים מבתי הספר בעיר, הלומדים את תולדות הרצליה מכלי ראשון.